Working on the "Nyami Nyami" production

Fall 2018 I moved to the north-west side of Norway for six weeks, to join the company Compassion 2 Dance for the rehearsal period of choreographer Tendai Makurumbandi’s new production Nyami Nyami. This was the first time for me, after finishing school, to work in a production of a bigger scale. 

… I will continue to write in Norwegian from now, as I tend to postpone to write here on this bloggish site when I have to write in English. It’s not flowing the same way as it maybe could if I wrote in my own language, so I’ll try that for a while. Doubt there’s any international readers anyways. My goal is to write more often in the time to come, as I’m moving to Thailand in October(!!), and so Norwegian will go faster for me and be easier. But who knows, maybe I’ll switch back to English again when I move to Thailand, we’ll see (lol)! Anyways, lets continue about Sunndalsøra. 

Sunndalsøra surroundings Photo: Ingrid S: Nyhus

Sunndalsøra surroundings
Photo: Ingrid S: Nyhus

Sommeren 2018 var jeg på audition til Compassion 2 Dance sin nye produksjon Nyami Nyami. Det gikk bra og jeg fikk jobben. Min første «ordentlige» dansejobb i en større produksjon, jeg kunne nesten ikke tro det! 

20. Oktober bar det derfor til Sunndalsøra, for å jobbe der i seks uker fremover. Compassion 2 Dance er et lite prosjektbasert kompani, grunnlagt av danser og koreograf Tendai Makurumbandi. Han kommer fra Zimbabwe og endte opp i Norge via en jobb i et kompani i Sverige. I tillegg til å ha skapt flere produksjoner med sitt eget kompani, har han også startet en dansefestival i Sunndalsøra kalt In2IT International Dance festival. Så han er altså en produktiv og flink type, som det var gøy og lærerikt å jobbe med. 

The Nyami Nyami 2018 cast f.l: Mari Sofie Askeland, Sara Steen Holvik, Elisabeth Ludwig, Ingrid S. Nyhus, Eivind Linn, Tendai Makurumbandi, Othnell Mangoma Moyo

The Nyami Nyami 2018 cast
f.l: Mari Sofie Askeland, Sara Steen Holvik, Elisabeth Ludwig, Ingrid S. Nyhus, Eivind Linn, Tendai Makurumbandi, Othnell Mangoma Moyo

Vi var en veldig fin gjeng der borte, og castet forandret seg litt underveis på grunn av uforutsette ting. Sammen med meg først var Sara Steen Holvik, som er en god venninne og som jeg gikk i klasse med alle tre årene på Bårdar. Vi var der alene med Tendai de første to ukene for å utarbeide materiale. Deretter kom Elisabeth Ludwig som bor i Stocholm, er fra Tyskland og som har bodd i Molde de siste årene, og Astrid Serine Hoel. Astrid var så uheldig å skade bløtvevet i foten sin etter en drøy uke, og ble nødt til å dra hjem. Da fikk vi inn Mari Sofie Askeland som Sara hadde jobbet med tidligere. En av danserne fra Zimbabwe som orginalt skulle være med kunne ikke allikevel, så da fikk vi inn dyktige Eivind Linn, etter anbefaling fra meg. Sist men ikke minst hadde vi med oss folkemusikeren og perkusjonisten Othnel fra Zimbabwe, som spilte fantastiske afrikanske rytmer og hadde den vanskelige jobben å geleide oss nordmenn i å få en viss forståelse for disse komplekse afrikanske rytmene. 

F.l.: Eivind Linn, Ingrid S. Nyhus, Elisabeth Ludwig, Mari Askeland

F.l.: Eivind Linn, Ingrid S. Nyhus, Elisabeth Ludwig, Mari Askeland

The view from the dance studio, in the middle of Sunndalsøra. Photo: Ingrid S. Nyhus

The view from the dance studio, in the middle of Sunndalsøra.
Photo: Ingrid S. Nyhus

Vi jentene bodde i en slags hytte, «Kosebu», hvor tre av oss delte soverom og én sov i stua. Vi hadde det kjempekoselig selvom vi bodde tett. Gutta, Eivind og Othnel, bodde rett ved siden av i et fresht og nyoppusset stabbur. En 20-30 minutters gåtur tok oss både til butikken og til dansestudioet, hvor vi trente 4-6 timer hver hverdag i Tendais egene studio, midt i Sunndalsøra. Vi hadde så og si fri i helgene, og noen av oss dro hjem for å jobbe eller besøke sin kjære, sånn som jeg gjorde en helg. 

Photo: Ingrid S. Nyhus

Photo: Ingrid S. Nyhus

Det var virkelig en herlig følelse å bare bo et sted, langt unna alt jeg er vant til, hvor det eneste jeg hadde som oppgave, det eneste jeg skulle fokusere på og bruke energi på å gjøre, var å danse og yte mitt ypperste 5 timer om dagen fem dager i uka. Det førte til en innvendig ro jeg ikke hadde følt på lenge, og jeg fikk stor motivasjon til å virkelig utnytte tiden jeg hadde der til å trene hardt, slik at arbeidet med «Nyami Nyami» også førte til dansnerisk og fysisk egenutvikling. 

F.l.: Mari Askeland, Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

F.l.: Mari Askeland, Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

Da det ble tid for forestilling følte vi oss både klare og slitene, vi ble kjørt hardt helt frem til og under forestillingsdagene. Det var ny erfaring for meg, å måtte samle tankene og energien for å klare å gjennomføre en 50 minutters fysisk tung forestilling, med kvalitetene og uttrykkene man hadde jobbet frem under innstuderingsperioden inntakt når det gjaldt. Det var en god utfordring som jeg vokste mye på. 

From the studio F.l.: Ingrid S. Nyhus, Eivind Linn

From the studio
F.l.: Ingrid S. Nyhus, Eivind Linn

Forestillingen “Nyami Nyami“ handler om et gammelt folkeeventyr, eller sagn, fra Zimbabwe, om guden Nyami Nyami også kalt “Zambezi river god”. Denne guden, eller skikkelsen, er en av de viktigste gudene for Tonga-folket i Zimbabwe og Zambia. Den beskyttet Tonga-folket og gav dem styrke i vanskelige tider. Tendai gjorde et forprosjekt i Zimbabwe, hvor han utforsket Tonga-folkets dansestil, samt dypdykket i historien rundt Nyami Nyami. Historien handler om et vesen som blir sett på som guden over Zembezi-dalen og elven som var der før demningen som skapte den store elven Kariba kom. Kariba renner mellom Zimbabwe og Zambia. Nyami Nyami blir beskrevet som et mannlig vesen med kroppen til en slange og hodet til en fisk, eller elvedrage, som styrte livet under og over elven. Om det var dårlige tider, og folket trengte kjøtt, vendte vesenet ryggen sin til folket, slik at de kunne spise av kjøttet på ryggen hans. Om Nyami Nyami var forbannet over noe, var det kjent at ånden hans kunne vise seg gjennom besittelse av stammens eldre, eller åndelige medium. Nyami Nyami hadde også en kone, som styrte sammen med han, og sagnet går ut på at de ble splittet på hver sin side av demningen, da den ble bygget i moderne tid. Dette skal ha gjort Nyami Nyami svært fornærmet. Tonga-folket tror at oversvømmelsene og de mange dødsfallene under byggingen av demningen var et resultat av Nyami Nyamis vrede, og siden den gang har han aldri mer vist seg i menneskenes verden. Det er stadig små jordskjelv i området, og Tonga-folket mener dette er Nyami Nyami som prøver å rive ned demningen, for å fullføre hans løfte til Tonga-folket om å gi dem tilbake elven slik den var, og dermed også hjemmene deres slik de var. Det var også en fortelling om noen hvite fugler, som alltid er og var å se på noen stener i elven. Fuglene var mystiske for de forsvant aldri uansett forhold ved elven. Disse fuglene ble både sett på som Nyami Nyamis voktere og budbringere, en kobling både mellom folket og Nyami Nyami, og Nyami Nyami og folket.

The birds. F.l.: Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

The birds.
F.l.: Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

The birds. F.l.: Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

The birds.
F.l.: Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

Vi gjennomførte tre forestillinger: på Sunndal Kulturhus, Molde Kulturskole og Surnadal Kulturhus. Det var fantastisk å få danse på så flotte scener som Sunndal- og Surnadal Kulturhus! Det som er litt synd er at det er vanskelig å dra publikum til så moderne forestillinger på så små plasser. Moderne dans er nok fortsatt sett på som vanskelig å forstå og sette pris på mange steder i Norge, og vi har en vei å gå for å få «vanlige» folk til å forstå at moderne dansekunst kan være fantastisk underholdende, interessant og tankevekkende å se på! Denne forestillingen blir enda mere interessant ved at den blander moderne dans med afrikansk folkedans, levende musikk, moderne rytmer, sang og mystikk.

F.l.: Sara Steen Holvik, Elisabeth Ludwig, Ingrid S. Nyhus, Mari Askeland, Eivind Linn

F.l.: Sara Steen Holvik, Elisabeth Ludwig, Ingrid S. Nyhus, Mari Askeland, Eivind Linn

F.l.: Elisabeth Ludwig, Mari Askeland, Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

F.l.: Elisabeth Ludwig, Mari Askeland, Ingrid S. Nyhus, Sara Steen Holvik

Så, for eventuelle nye publikummere, «Nyami Nyami» settes nå opp igjen i høst, 2019, under Bergen Afro Arts Festival 22. september, i Bergen, og under In2IT International Dance Festival i Sunndalsøra 28. september. Det skal bli skikkelig gøy å ta opp denne forestillingen igjen, og jeg gleder meg til å danse med mange fra det gamle castet samt bli kjent med nye dansere som skal være med i år!